lördag 22 januari 2011

Filé à la Wellington

Ikväll blev det "Filé à la Wellington" till middag. Har aldrig gjort det förut så det var lite spännande. Blev iallafall väldigt gott. Har kikat runt på lite olika receptsidor och bloggar och det finns en hel del olika recept. Jag gjorde min efter "Rutiga Kokboken" med några små, små förändringar.

4 port

Ingredienser:
600 g oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1 gul lök
200 g champinjoner
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
2½ dl milda mini mat, 7%

1 rulle smördeg
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in köttet i salt och peppar. Stick in en köttermometer så att helst hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in i ugnen. Stektermometern ska visa på 55 grader när köttet är klart. Det tar 20-25 minuter. Låt köttet kallna. Till champinjonstuvningen fräses finhackad lök och champinjoner i matfettet. Strö över mjöl och späd med grädde under omrörning. Låt sjuda ca 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Lägg ut smördegen på en ugnssäker form. Skiva det färdiga köttet och lägg på ena kanten av smördegen. Lägg champinjonstuvningen mellan skivorna och rulla ihop. Vik in kanterna och lägg rullen så skarvarna kommer neråt. Pensla med uppvispat ägg. Gratinera i 225 grader, ca 15 minuter. Servera filén med en blandad sallad och rödvinssås.



Även Rödvinssåsen provade jag att göra för första gången ikväll och den blev väldigt god. Lovar att återkomma med recept på den lite senare ikväll eller imorgon.

1 kommentar:

Följ min blogg med bloglovin