Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
50 g margarin
2 tsk salt
2 msk sirap
10-12 dl rågsikt
2 dl rågflingor
rågflingor
sesamfrön
Gör så här:
Värm vattnet till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt margarin, salt och sirap. Arbeta ner mjölet och rågflingorna och knåda tills degen känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Dela degen i 3 delar och forma till limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över rågflingor och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk.
Värm vattnet till fingervärme. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt margarin, salt och sirap. Arbeta ner mjölet och rågflingorna och knåda tills degen känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Dela degen i 3 delar och forma till limpor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över rågflingor och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler under duk.
Olala =)
SvaraRaderaSemlor är smaskigt så klart man kan tjuvstarta lite. Blir lite snålt med endast en varje år! ;)
SvaraRaderaDitt bröd ser gott ut och vilka roliga gröt"recept", speciellt med choklad i gröten. Det har jag aldrig tänkt på. Jag brukar äta min havregrynsgröt med rivet äpple och kanel, eller äppelmos och kanel eller russin och solroskärnor och så mjölk till. MVH J